Interview met drukker/allrounder Chris: 'Mijn baan is afwisselend en elke dag anders'

Christian Schuurmans, oftewel onze Chris, is een ervaren drukker en leidt daarnaast onze specials in goede banen. Van metallic tot pregen en foliewerk, voor speciale afwerkingen moet je bij hem zijn. Vandaag vragen we hem het hemd van het lijf: hoe ziet zijn werkdag eruit en wat kan hij vertellen over de specials? Lees mee en ontdek alles over onze allrounder Chris!

We willen alles over je weten! Hobby’s enzo, vertel!

Ik ben Christian Schuurmans, geboren in Nijmegen (ziekenhuis) en opgegroeid in Geffen. Op het moment ben ik 13 jaar getrouwd en heb ik 4 kinderen (2 meisjes en 2 jongens).

Na de lagere school ben ik naar de Mavo sint Jan in Oss gegaan, vandaaruit 1 jaar MTS electrotechniek om van daaruit naar het Grafisch Lyceum Eindhoven te gaan. Daar volgde ik de opleiding Grafisch management en techniek in de richting bedrijfsvoeren. Mijn eerste stage-adres was bij Montaphote prepress in Oss en daar heb ik van alles gedaan (prepress, orderbureau, matchprints maken, en de allereerste Indigo Eprint). De tweede stage was bij Drukkerij Witsiers (later Inprint Benelux, tegenwoordig CCL label) in Oss op de afdeling huisdrukkerij. Hier ben ik begonnen op de Heidelberg GTO.

Na school ben ik blijven hangen bij de laatste stage. Hier ben ik verder opgeleid tot grafisch technicus op de 2 kleuren GTO. Bij deze baan heb ik bijna alle afdelingen gehad, drukkerij, printafdeling, rotatief stickers bedrukken en de rotatieoffset (bijsluiters). Vanuit CCL label ben ik naar Drukkerij Trimbach in Waalwijk gegaan, daarna Drukkerij Printalin. Dit was allemaal als offsetdrukker. Daarna ben ik begonnen bij Drukkerij Wihabo in Geffen. Bij Wihabo ben ik begonnen op de HP Indigo 5000, later ook nog groot formaat, lamineren, beletteren geleerd.

Na deze ervaringen ben ik begonnen bij DDD tot en met nu met een maandje ertussenuit om een HP Indigo rotatiepers uit te proberen, maar dat was toch niks meer voor mij.  Naast het werk bij DDD doe ik thuis nog sublimatie (mokken, tegels, slippers) en beletteren. Naast al het grafische werk ben ik ook nog zwemleider en zweminstructeur bij AquaNovio ’94 in Nijmegen op de zaterdagochtend.

Hoe ziet een normale werkdag eruit voor jou? 

Ik begin vroeg i.v.m. files. Start de Indigo en de Xerox op. Bak koffie en een sigaret. Drukken op de Indigo en de Xerox, eventueel ook nog de degels (foliedruk en pregen). Het grootformaat hou ik ook nog bij. Als ik tijd heb doe ik ook af en toe nog snijden, rillen, i-saddle. Bij eventuele storingen op de pers dan los ik dat ook op. Tevens doe ik ook de bestellingen van het papier bijhouden.

Wat vind je het allerleukste aan je baan als drukker? 

Het leukste aan mijn baan is dat elke dag anders is en ik heb zeer afwisselend werk.

Je kunt perfect overweg met de Heidelberg degelpersen voor foliewerk en pregen. Vertel eens hoe dat in zijn werk gaat?

Ik bekijk het bestand van de preeg of stempel, zodat ik weet wat het moet worden. Dan maak ik of de prepress het bestandje zo dat ik hem kan gaan bestellen of zelf maak. Zodra de stempel binnen is bepaal ik hoe het drukvel ingedeeld moet worden zodat ik het op de degel kan maken. Als ik de order gedrukt heb op de pers snij ik het op het formaat dat op de degel moet. Op de special afdeling meet ik uit waar de stempel in het raam gemonteerd moet worden. Dan maak ik een afdruk om te bepalen of de stand goed is of dat die eventueel nog aangepast moet worden. 

Zodra de stand goed is maak ik een afdruk met de juiste spanning zodat alles zichtbaar is en/of niet breekt. Als de spanning is afgesteld kan ik de order gaan “drukken” op de degel. Als het op de degel klaar is snij ik het werk schoon en eventueel ril ik de order nog. Daarna kan hij ingepakt en opgehaald of verstuurd worden. 

Tijd om te biechten: wat is je grootste blunder bij DDD?

Zo’n haast om binnen te komen dat ik mijn auto sleutel in het contact liet zitten. Zag het pas toen ik naar huis wilde… De auto ging van buitenaf niet meer open. Dat was dus de ANWB bellen.

Stelling: de hele dag achter de digitale drukpersen OF de hele dag specials maken met de traditionele degelpersen?

Dat gaat niet lukken want als er orders zijn voor de specials dan doe ik die ook zelf drukken op de pers. Als ik moet kiezen dan ga ik toch voor de specials op de traditionele degelpersen.

Welke tip zou je klanten geven wanneer zij een ontwerp willen maken met metallic, preeg of foliedruk?

Bij een mooie metallic uitstraling is een percentage van de metallic drukken de mooiste oplossing. Voor een preeg of foliestempel ervoor zorgen dat er ook een bestand is waar alleen de preeg of foliestempel in staat in 100% zwart. En een bestand waar de preeg of folie in een aparte laag staat.

Hoe zie jij De Digitale Drukker over tien jaar?

Aj lastige vraag. Ik hoop 2 Indigo’s, 2 Xerox Iridesse. Verder uitgebreide special afdeling, waar ook beletteringen gemaakt kunnen worden.