Drieluik drukken: voor welke vouwwijze kies je?


Wat is een drieluik?

Een drieluik is drukwerk dat is voorzien van twee vouwen, waardoor de ruimte met tekst en afbeeldingen verdeeld wordt in 6 delen (3 aan voorzijde en 3 aan achterzijde). Het drukwerk kan gevouwen worden als wikkel, zigzag of luik. Voorbeelden zijn een brochure, folder, menukaart of ander soort productpresentatie.


Een drieluik kan gebruikt worden voor verschillende soorten drukwerk. Je creëert daarmee een luxe uitstraling en kunt bovendien heel wat tekst en afbeeldingen kwijt.

Wat dacht je van een drieluik menukaart? Ook kun je de drieluik bijvoorbeeld inzetten als brochure of als folder met drie luiken.

Kortom, genoeg drukwerkmogelijkheden om de drieluik voor te gebruiken. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden en verschillende manieren van vouwen.

Bedrukte drieluik vouwen en rillen

Wanneer je een drieluik bestelt dan wordt deze gerild en gevouwen. Vouwen spreekt voor zich, maar rillen is niet voor iedereen een bekende term. Daarom een korte uitleg:

Bij de techniek rillen wordt er als het ware een vouwlijn in het drukwerk geperst. De ril is het resultaat. Door het aanbrengen van de ril is het vervolgens mogelijk om het drukwerk netjes en strak te vouwen.

Het is belangrijk om vóór het rillen al te weten hoe de drieluik precies gevouwen moet worden, zodat de ril goed aangebracht kan worden.

Vouwwijzen drieluik

Een drieluik kan in principe op drie verschillende manieren gerild en gevouwen worden, te verstaan:

  • Wikkelvouw
  • Zigzagvouw
  • Luikvouw

Hieronder vertellen we je de verschillen tussen deze drie mogelijkheden. Bij het opmaken van je bestand is het belangrijk dat je de juiste zijdes op de goede plek plaatst.

Wikkelvouw

Bij een wikkelvouw wordt het linkse of rechtse gedeelte eerst naar binnen gevouwen. Het ander gedeelte wordt hier overheen gevouwen, zodat er zoals de naam al zegt een wikkelvouw ontstaat. Bij het opmaken houd je er rekening mee dat de flap die je naar binnen vouwt net iets minder breed is (anders kan het niet gevouwen worden).

Zigzagvouw

Een zigzagvouw wordt ook wel harmonica of Z-vouw genoemd. Dit is vaak een folder met drie luiken (zes pagina’s), maar het kan ook om een folder met vier of meerdere luiken gaan. De opgemaakte vlakken zijn vaak allen even groot.

Luikvouw

Bij een luikvouw ontstaat er een soort raamkozijn, waarbij de linker- en rechterzijde naar binnen worden gevouwen. De flappen overlappen elkaar niet en als je de luikvouw in het midden openvouwt dan zie je alle informatie aan de binnenkant van de folder. Het leuke aan een luikvouw is dat je de plaats van de opening van de folder zelf bepaalt. Zo kun je de linkerflap bijvoorbeeld kleiner maken dan de rechterflap en andersom, waardoor je heel goed kunt spelen met visuele effecten.

Verschillende afmetingen

Voor het drieluik drukwerk bepaal je zelf de afmetingen. Of dat nu gaat om een klein gevouwen boekje of een wat luxere en grotere drieluik brochure.

Gaat je voorkeur uit naar vierluik? Ook dat is mogelijk! We kunnen het drukwerk vouwen op allerlei mogelijke wijzen. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden voor jouw idee.

Van brochure tot menukaart en meer!

Zoals we aangaven kun je een drieluik voor verschillende typen drukwerk inzetten. Met een drieluik brochure kun je je tekst en afbeeldingen op een nette manier presenteren aan je klant. Of wie weet wil je een (gevouwen) flyer uitbreiden met meer informatie? Een drieluik folder biedt dan uitkomst.

Ook voor menukaarten komt een drieluik goed van pas. Met een drieluik menukaart kun je extra veel informatie kwijt en kun je gerechten gemakkelijk opdelen in blokken.

Hoe ziet jouw favoriete drieluik eruit? Vraag vrijblijvend je offerte aan bij De Digitale Drukker, de drukwerkspecialist voor onder andere bedrukte brochures en menukaarten met drie luiken.

Vraag je drieluik offerte aan!