Digitaal drukken versus offset drukken: de verschillen en voordelen


Wat is digitaal drukken?
Digitaal drukken is een manier van drukken waarbij een vooraf opgemaakt drukklaar digitaal bestand naar de digitale pers wordt gestuurd.

Wat is offset drukken?
Offset drukken is een manier van drukken waarbij de beelden op grote drukplaten worden geplaatst, om deze vervolgens in grote oplagen te drukken.


Van thuis printen tot je werk digitaal of offset laten drukken, er zijn verschillende manieren om je boodschap op papier te krijgen. Wat zijn precies de verschillen en voordelen van de verschillende druktechnieken? Wij zetten het overzichtelijk voor je op een rijtje. Lees je mee?

Drukmethode: digitaal vs. offset

Wanneer je snel iets af moet drukken, bijvoorbeeld voor je eigen administratie of voor een schoolverslag of jaarverslag van je hobbyclub, dan is er natuurlijk niets mis met je oude, vertrouwde printer van thuis. Wil je liever knallen met je drukwerk, zoals met visitekaartjes, brochures en flyers, dan gaat toch echt de voorkeur uit naar kwalitatieve drukkwaliteit. Je kiest dan tussen digitaal en offset drukwerk.

Offset drukwerk

Bij offset druk wordt gebruik gemaakt van dunne, aluminium of kunststof drukplaten waarop het beeld geplaatst wordt. De platen worden vochtig gemaakt en vervolgens wordt er een vettige inkt op aangebracht. De natte delen stoten de inkt af, waardoor er alleen inkt zichtbaar blijft op de delen waar beeld is aangebracht. De inkt wordt nu overgezet (offset) op een rubberen doek en deze drukt het beeld weer op papier. Dit alles is een arbeidsintensief proces en wordt voornamelijk gebruikt voor drukwerk waarbij een hele grote oplage gewenst is, neem als richtlijn minimaal 2.000 stuks.

Digitaal drukwerk

De techniek om digitaal te drukken kwam eind jaren ’90 in opkomst. Hierbij stuur je simpelweg een drukklaar computerbestand naar de digitale drukpers, die in no-time je bestand zo vaak afdrukt als je wilt. Bovendien kun je dankzij digitaal drukken ook je bestanden via de computer personaliseren, bijvoorbeeld wanneer je unieke adressen, ticketnummer of iets dergelijks wilt toevoegen.

De voordelen van digitaal drukken

Zoals je hierboven leest, komt er aan offset drukwerk heel wat meer voorbereiding te pas om te kunnen afdrukken. Offset drukken is daarom alleen aan te raden wanneer het om extra grote oplagen gaat. Zo kan het bij meer dan 2.000 exemplaren voordeliger zijn. Voor lagere aantallen gaat de voorkeur over het algemeen uit naar digitaal drukken. De voordelen hiervan zijn:

  • Binnen 24 uur leverbaar (of bij spoed zelfs sneller)
  • Zowel voor kleine als grote oplagen prijsvriendelijk
  • Proefdruk is in no-time gemaakt
  • Milieuvriendelijker tegenover offset druk
  • Gepersonaliseerd drukwerk, alles mogelijk op maat

Zelf drukwerk bestellen

Wil je zelf drukwerk bestellen? Dat kan! Denk na over de papiersoort waarop je je werk gedrukt wil hebben. Ook is het belangrijk om een formaat te kiezen en rekening te houden met 3 mm snijrand. Als je een drukklaar bestand hebt dan zet je het door naar een drukkerij en voor je het weet is jouw bestandje omgezet in een prachtig eindresultaat.

Tijd om te bestellen? Of wil je graag advies op maat? Je bent altijd welkom om bij ons een vrijblijvende offerte op te vragen. Zelf zitten we in omgeving Eindhoven, maar we leveren net zo goed naar andere plaatsen, zoals Tilburg, Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam, Groningen of zelfs het buitenland. Wat je ook gedrukt wil hebben en waar je ook vandaan komt, wij helpen je graag!

Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.