Contoursnijden: daar kun je alle kanten mee op!


Wat is contoursnijden?
Contoursnijden is een afwerkingstechniek voor drukwerk waarbij (delen van) het drukwerk in iedere gewenste vorm gesneden kunnen worden, zowel aan binnenzijde als buitenzijde. Het is vergelijkbaar met het stansen of uitstansen van een vorm.


Veel drukwerk is rechthoekig of vierkant van vorm. Dit drukwerk wordt schoongesneden met een snijmachine. Heb je echter drukwerk in een bijzondere vorm? Geen probleem: daar komt onze Zünd contoursnijmachine van pas! In dit artikel vertellen we je over de voordelen en mogelijkheden van contoursnijden. Lees mee en ontdek de opties voor je drukwerk.

Een bijzondere vorm voor versiering, zowel van binnen als van buiten

Met contoursnijden kun je veel kanten op. Zo laat je naar wens de buitenzijde of delen van de binnenzijde in een bijzondere vorm snijden. 

  • Buitenzijde contoursnijden: de buitenzijde hoeft niet te bestaan uit rechte snijlijnen. Integendeel, je valt juist op door daar een aparte vorm aan te laten brengen. Visitekaartjes in autovorm voor een taxibedrijf, folders in huisvorm voor een makelaarskantoor, kerstkaarten als kerstboom voor een creatief bureau, je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk.
  • Delen van de binnenzijde contoursnijden: Door delen binnen je drukwerk contour te snijden creëer je uitzonderlijke effecten. Ga bijvoorbeeld voor je logo, een naam of een andere vorm. Wanneer je voor een dubbele kaart of brochure gaat, is de pagina achter het contourgesneden deel ook nog zichtbaar. Zo kun je spelen met leuke patronen en bijzondere aanzichten.

Contoursnijden voor verpakkingen

Met contoursnijden kun je niet alleen je drukwerk fraaier maken, het kan ook praktisch zijn. Heb je een verpakking ontworpen? Met onze Zünd contoursnijmachine is deze er in no-time uitgesneden. En de afdeling afwerking van De Digitale Drukker zet je verpakking ook nog eens netjes in elkaar.

Vraag hier een vrijblijvende offerte aan voor je verpakkingen.

Stickers slitten of lossnijden

Ook voor stickers is onze contoursnijmachine het perfecte hulpmiddel. Of je nu op zoek bent naar uitgesneden stickers of stickers op vel, het kan allemaal in iedere gewenste vorm. Wil je meer weten over stickers? Lees dan het artikel ‘Met deze tips voor stickers drukken blijf jij voortaan plakken!

Hoe je contoursnijwerk aanleveren?

Heb je contourgesneden drukwerk, dan kun je dit in je Illustrator-bestand aangeven door extra lagen aan te brengen. In deze extra laag geef je de betreffende lijnen die gesneden, gerild of geslit moeten worden een steunkleur en vervolgens sla je je bestand op als PDF. Wij werken met de volgende benamingen voor de lagen: 

  • Thru-Cut: lijnen die doorgesneden moeten worden.
  • Crease: lijnen die gerild moeten worden.
  • Kiss-Cut: lijnen die geslit moeten worden.

Klinkt bovenstaande voor jou te ingewikkeld en heb je geen idee hoe je hieraan begint? Laat je zeker niet afschrikken! Wij kunnen dit namelijk ook voor je in orde maken. Heb je dus een prachtig contoursnij-idee voor ogen? Neem dan zeker contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden en prijzen.

LEES OOK: Je drukwerk laten lamineren, dit zijn de voordelen!