Je drukwerk laten lamineren, dit zijn de voordelen!


Wat is lamineren?
Lamineren is het aanbrengen van een versterkende en beschermende folie op het drukwerk, waardoor het papier steviger wordt, minder snel beschadigd en een andere uitstraling krijgt. Deze transparante folie is verkrijgbaar in mat, glanzend, velvet (fluweel), linnen en vele andere varianten.


‘Je drukwerk lamineren?’, voor de een is het antwoord vanzelfsprekend, terwijl de ander er bewust wel of niet voor kiest of er nog nooit van heeft gehoord. Graag gaan we in dit artikel wat dieper in op de voordelen ervan, zodat je voortaan een bewustere keuze kan maken op het gebied van laminaat. 

Wat is laminaat voor drukwerk?

Laminaat is een zelfklevende, transparante folie die over je drukwerk wordt aangebracht om het papier steviger te maken. Dit wordt gedaan met een machine die het laminaat strak op het gedrukte vel aanbrengt. Zo wordt je drukwerk beschermd.

Welke soorten laminaat zijn er? 

Wanneer je drukwerk bestelt, kan je bij ons meteen je drukwerk laten lamineren. We hebben verschillende soorten laminaat.

Mat laminaat

Geeft een chique uitstraling en is daardoor perfect voor zakelijk drukwerk.

Hoogglans laminaat

Geeft een glanzend laagje en is erg krasbestendig. Ideaal voor bijvoorbeeld menukaarten, kookboeken of fancy drukwerk met een glossy uitstraling.

Velvet laminaat

Deze is het meest krasbestendig en duurzaam. Voelt als satijn en heeft de meest luxe uitstraling. Je drukwerk wordt vrijwel scheur- en kreukvrij.

Tja, welke kies je? Dit is volledig afhankelijk van je drukwerk, waar het voor gebruikt wordt en welke uitstraling je je werk mee wilt geven. Vraag bij twijfel advies aan een expert. 

Je bent overigens ook welkom om bij ons, De Digitale Drukker Eindhoven, langs te komen om de verschillende soorten laminaat zelf te bekijken en te voelen. We laten je graag een aantal voorbeelden zien.

Maak hier een vrijblijvende afspraak of vraag advies.

Waarom lamineren? De voordelen!

Je hoeft je drukwerk niet per se te lamineren. Wat zijn dan redenen om dit wel te doen?

1. Maakt de drukwerk steviger

Scheuren en kreukels maken geen kans wanneer je werk gelamineerd is. Door de transparante folie wordt je papier dikker. Dit is bijvoorbeeld handig bij visitekaartjes die in de portemonnee kunnen kreuken, maar ook bij kookboeken of menukaarten die vaak in de handen genomen worden. Stel jezelf de vraag of je drukwerk veel kans heeft om te kreuken. Als het antwoord ‘ja’ is dan is het een aanrader om laminaat aan te laten brengen. 

2. Geeft je drukwerk een luxere uitstraling

Je werk lamineren is niet alleen praktisch, maar zorgt tevens voor een luxere uitstraling. Je ziet en voelt dat het papier steviger is en daardoor lijkt (en is) de kwaliteit beter.

3. Zorgt voor kleurbehoud en is duurzaam

Als je drukwerk aan veel invloeden wordt blootgesteld, bijvoorbeeld aan de zon, vocht en vette vingers, dan heb je al snel kans op beschadigingen. Door je werk te lamineren voorkom je dit. Er kan dan namelijk geen vocht intrekken. Ook de kleur blijft mooi behouden, zelfs wanneer er blootstelling is aan zonlicht of waterspetters.