De kracht van kraft: stoer papier met een duurzame look!


Wat is kraftpapier?
Kraftpapier is papier met een bruine teint dat een natuurlijke en duurzame uitstraling heeft. Kraftpapier staat ook bekend als natuurkarton en kraftkarton.


Papier is er in verschillende soorten en maten. Van lichte en zware papiersoorten tot gladde en structuurpapieren. En dan is daar nog kraftpapier, een erg bijzondere soort. Kraft heeft een natuurlijke uitstraling dankzij de bruine teint. Hoe komt kraftpapier tot stand? En wat zijn de mogelijkheden voor het drukken op kraftpapier met betrekking tot het overkomen van de kleuren? In deze blog krijg je antwoord op deze vragen.

Kraft = krachtig

De titel van dit artikel slaat niet alleen op de uitstraling van het prachtige papier. De naam kraft komt namelijk uit het Duits en betekent ‘sterk’ / ‘kracht’. Sterk is het papier zeker. Het is moeilijker te scheuren dan standaardpapier dankzij de hoge vezelconcentratie. Kraftpapier wordt daarom vaak gebruikt voor papieren shoptassen, verpakkingen en om boeken te kaften. Door de natuurlijke en stoere uitstraling, wordt het papier ook steeds populairder voor kaarten en enveloppen.

Hoe wordt kraftpapier gemaakt?

Krachtpapier wordt gemaakt uit houtsnippers van naaldbomen, bij voorkeur bomen met hele lange vezels, zoals dennen en sparren. De houtsnippers worden behandeld met onder andere sulfaat, waardoor de lignine (een chemische stof die invloed heeft op de sterkte van het papier) oplost. Na het hele proces blijft er donkere papierpulp over die tot papier geperst wordt. Door de lange vezels en het verwijderen van de lignine houd je een sterke papiersoort over.

Drukken op kraftpapier: tips!

Kraftpapier ziet er erg mooi uit en kan je drukwerk net die extra touch geven. Door het lezen van deze tips weet je of kraftpapier bij je past en waar je aan moet denken bij je ontwerp:

  • Kraftpapier is bruin papier dat steeds weer net een beetje in teint kan afwijken. Houd er dus rekening mee dat je drukwerk op kraft steeds lichtelijk van elkaar kan afwijken qua kleur papier.
  • Kraft is sterk papier en is bij ons verkrijgbaar in 284 grams. Hierdoor is het perfect inzetbaar voor visitekaartjes en uitnodigingen. Denk bij het bestellen van uitnodigingen ook aan de enveloppen. Deze zijn ook in kraft uitvoering verkrijgbaar.
  • Kleuren kunnen anders overkomen op de bruinige ondergrond. Wil je weten hoe je ontwerp eruit ziet op kraft? Laat dan eventueel een proefje maken.
  • Wit drukken op kraft? Daarvoor kies je voor dekwit (speciaal dekkende inkt). Geef dit door aan ons en wij zorgen dat jouw witte druk op kraft helemaal tot z’n recht komt. Dekwit kan ook onder andere kleuren gedrukt worden om te zorgen dat de kleuren helderder zijn.

Benieuwd of kraftpapier geschikt is voor je ontwerp? We geven je graag vrijblijvend advies op maat of maken een offerte voor je op.

Neem contact met ons op.

LEES OOK: Aangenaam: leer deze 5 tips voor het ontwerpen van een visitekaartje kennen.