Ontmoet onze nieuwste aanwinsten: 2 degels voor pregen en foliedruk!

Maak kennis met onze nieuwste aanwinsten: Twee ‘gloednieuwe’ degels! Gloednieuw voor ons, maar eigenlijk toch al heel erg oud. De degels zijn namelijk al jaren geleden ontworpen. Ze maken gebruik van een klassieke druktechniek voor pregen en foliën. Simpel gezegd betekent dit dat je voortaan je drukwerk laat voorzien van reliëf, gekleurd-, goud- of zilverfolie, precies hoe en waar jij dat wilt. We leggen je graag de voordelen van onze degelpersen uit!

Geschiedenis drukpers: korte introductie

Eerst duiken we kort de geschiedenis van de drukpers in. Als je nu aan drukwerk denkt, dan zie je waarschijnlijk een thuisprinter of een grote machinale drukpers voor je. Kun je je voorstellen hoe drukpersen er vroeger uitzagen? In de 15e en 16e eeuw gebruikte men voornamelijk houten handdrukpersen. Dit was toen al een hele ontwikkeling, want nu hoefde men niet meer woord voor woord met inkt op papier te schrijven.

In de 19e eeuw, tijdens de industriële revolutie, werd de ijzeren pers geïntroduceerd. Deze heeft door de jaren heen zoveel ontwikkelingen meegemaakt dat het mogelijk is om tot duizenden exemplaren per uur te bedrukken.

Hoe zit dat dan met de degelpers? Dit is zover bekend het oudste type drukpers van Europa! Degels maken gebruik van een speciale druktechniek, waarbij de drukvorm op het vel papier wordt gelegd en waarbij het hoogstgelegen deel voorzien wordt van inkt.

Waarom degels bij De Digitale Drukker?

Degelpersen zie je tegenwoordig vaak in musea staan. Deze ambachtelijke machines zijn namelijk een pareltje om te zien. Dat wil echter niet zeggen dat degels niet meer gebruikt kunnen worden. Integendeel, je maakt er nog steeds prachtig werk mee. 

Onze degels, die nu ongeveer 50 jaar oud zijn, zijn speciaal aangepast voor foliedrukken en het aanbrengen van reliëf (preeg). Ze vereisen veel handwerk en een professional die ervoor opgeleid is om er goed mee te kunnen werken, maar als je dat kunt bieden, dan wordt je drukwerk uniek en bijzonder. Zo krijg je het met de drukpersen van tegenwoordig niet voor elkaar!

Bij De Digitale Drukker in Eindhoven hebben we om bovengenoemde reden onze twee klassieke degels aangeschaft. We willen onze klanten graag extra mogelijkheden bieden, omdat we de vraag naar opvallend drukwerk zagen toenemen. We hebben veel aandacht besteed aan opleiding van collega’s en aan het testen van de degels, zodat we het meest prachtige resultaat realiseren.

De mogelijkheden van onze degels!

Nu ben je vast benieuwd wat we dan precies allemaal kunnen met de degels. Het gaat om twee specials, die overigens ook met modernere machines kunnen worden gemaakt, maar daarmee nooit het bijzondere karakter krijgen van drukwerk met degels.

  • Foliedrukken: hierbij brengen we een laagje folie over een deel van je drukwerk aan. Dit is zowel mogelijk in goud- als in zilverfolie, maar ook in andere kleuren. Je onderscheidt hiermee je kaartje sowieso van de massa.
  • Pregen/blinddrukken: Hierbij brengen we hoogteverschil aan in het papier. Dit doen we met behulp van een stempel die we speciaal op maat laten maken voor jouw kaartje. Dit reliëf geeft een uniek effect.

Je kunt beide technieken ook nog eens combineren. Wil jij meer weten over foliedrukken en pregen en ben je benieuwd naar foto’s en voorbeelden? Houd dan onze blog in de gaten, volgende week gaan we er verder op in!

Kun je niet wachten en wil je meteen meer informatie of een vrijblijvende offerte aanvragen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op, we helpen je met veel enthousiasme!

Neem contact met ons op.