Wat is digitaal drukwerk? Een simpele uitleg!

Digitaal drukwerk is drukwerk waarbij geen drukplaat nodig is (in tegenstelling tot offset drukwerk). Een drukgereed PDF-bestand wordt door de drukker op drukvellen geplaatst, waarna deze naar een digitale pers worden gestuurd. Deze leest de bestanden in en vervolgens worden deze op bepaalde formaten vellen afgedrukt. De losse drukvellen worden afgewerkt en schoongesneden tot het juiste formaat.

Verwarring over het begrip digitaal drukwerk

Op feestjes en bijeenkomsten merkten we bij De Digitale Drukker Eindhoven dat er wel eens verwarring is over het begrip digitaal drukwerk. Heeft het iets met computers te maken? Gaat het om visuele presentaties? En hoe werkt het als je het wil bestellen? Tijd voor verduidelijking! Digitaal drukwerk is een manier van drukken -bij ons op papier en enkele soorten kunststof- waarmee je een haarscherp resultaat behaald. Digitaal drukwerk staat vaak tegenover offset drukwerk. Dit is een andere manier van drukken waarbij je drukplaten gebruikt. Deze drukplaten worden speciaal gemaakt voor jouw drukwerk.

LEES OOK: De uitgebreide verschillen tussen digitaal drukwerk en offset lees je hier.

Hoe ziet het hele proces van digitaal drukwerk eruit?

Graag gaan we op deze vraag nog eens uitgebreid in via een ander artikel. We geven je nu alvast een korte samenvatting om je een beter beeld te geven. 

 1. Aanvraag komt binnen bij orderbegeleiding;
 2. Offerte wordt gemaakt, klant geeft terugkoppeling;
 3. Indien offerte akkoord > drukbestanden worden doorgezet naar prepress (DTP);
 4. Prepress controleert bestanden, maakt eventueel nodige aanpassingen en zet deze door naar digitale pers;
 5. Drukker maakt interne proef voor kwaliteitscontrole en koppelt dit terug naar prepress;
 6. Na akkoord wordt volledige oplage gedrukt;
 7. Tijd voor afwerking, zoals schoonsnijden, lamineren, nieten of inbinden, boren, rondhoeken, voorzien van goudfolie, et cetera. Deze worden in een bepaalde volgorde uitgevoerd;
 8. Als afwerking gereed is dan wordt alles netjes ingepakt, klaar om af te halen, te versturen per post of per koerier.

Waarom kiezen voor digitaal drukwerk?

Digitaal drukken kwam op in de jaren ’90 en werd al snel populair. Waarom? Omdat het vanaf nu mogelijk was om relatief voordelig kleine oplagen snel te drukken. Dit komt omdat je geen speciale drukplaten nodig hebt, waardoor je heel wat opstartwerk uitspaart. 

De voordelen van digitaal drukwerk zijn daarom:

 • Relatief lage opstartkosten
 • Mogelijk vanaf 1 stuk te produceren
 • Proefdrukken zijn dus ook mogelijk
 • Meerdere versies van je drukwerk altijd mogelijk – Alles op maat
 • Snelheid, bij spoed is levering vaak mogelijk binnen één werkdag

Hoe bestel je digitaal drukwerk? 

Voor digitaal drukwerk kom je niet simpelweg aan met een afbeelding of bestand op een USB-stick, want daarvoor kun je beter terecht in een copyshop. Je maakt juist via een grafisch programma als Illustrator of InDesign een bestand op in het gewenste formaat. Hieraan voeg je snijtekens en aan iedere zijde 3 mm afloop toe. Opslaan als PDF en klaar! Een drukgerede PDF noemen wij dat.

Zelf digitaal drukwerk bestellen en moeite met het opmaken van je bestanden? Je kunt altijd bij ons terecht voor advies! Bestel je bij ons je digitaal drukwerk? Dan zullen wij sowieso altijd je bestanden controleren en terugkoppeling geven indien nodig.

Neem contact met ons op voor advies of een vrijblijvende offerte