Waar op te letten bij het kiezen van je drukwerk papier?


Wat is gestreken papier?
Gestreken papier is glad papier dat verkrijgbaar is in mat, silk (zijde/semi-glans) en gloss (glans) variant.

Wat is ongestreken papier?
Ongestreken papier is papier dat lichtelijk ruw aanvoelt, beschrijfbaar is en inkt absorbeert. Het is verkrijgbaar in veel varianten.


Bij De Digitale Drukker voeren we een uitgebreide papiercollectie, zodat er altijd iets naar smaak tussen zit. Diverse gramsgewichten, het verschil tussen gestreken en ongestreken papier, structuurpapieren, welk papier geschikt is voor welk type drukwerk… In dit artikel komt het allemaal aan bod!

Verschillende papiersoorten

Het kiezen van een papiersoort kan soms lastig zijn, dus we helpen je graag met advies. Toch is het natuurlijk fijn als je er zelf enig zicht op hebt, want de keuze voor het papier heeft invloed op de uitstraling van je drukwerk.

Simpelweg zijn er enkele eigenschappen om in het bijzonder op te letten:

 • Kleur van het papier
 • Oppervlakte van het papier
 • Gramsgewicht

Kleur van het papier

De kleur van het papier is meestal ‘wit’, maar ook in tinten wit zitten grote verschillen. Vaak zit er een minimale grijs- of geeltint doorheen. Wil je extra wit papier? Dan kies je voor DigiGold IceWhite. Naast de ‘witte’ papiersoorten, zijn kleuren uiteraard ook mogelijk. Denk hierbij aan zwart, kraft of zelfs papier met een glittertje, genaamd Sirio Pearl. 

Oppervlakte van het papier

Papier wordt grofweg opgedeeld in twee categorieën, namelijk gestreken en ongestreken papier. We laten de technische specificaties even achterwege en kijken naar wat je ziet en voelt.

Gestreken papier (coated)

 • Voelt glad
 • Reflecteert (in lichte mate)
 • Heeft een luxe uitstraling
 • Verkrijgbaar in mat en glanzend

Ongestreken papier (uncoated)

 • Voelt in verhouding ruwer
 • Absorbeert inkt
 • Beschrijfbaar
 • Verkrijgbaar in veel verschillende soorten, die qua feeling en kleur ieder net wat van elkaar verschillen

Onder ongestreken papier vallen ook structuurpapieren, zoals de populaire Tintoretto Gesso en Constellation Snow. Deze worden bijvoorbeeld vaak gebruikt voor (geboorte)kaartjes.

Er is overigens ook een papiersoort die enerzijds gestreken en anderzijds ongestreken is, namelijk Invercote G. Dit is dé papiersoort voor ansichtkaarten.

LEES OOK: A card to remember: succes behalen met zakelijke ansichtkaarten

Gestreken papier wordt vaak gebruikt voor flyers, folders en posters. Ongestreken papier voor kaartjes en briefpapier. Maar onthoud: er is geen gouden regel voor welke papiersoort je hoort te gebruiken, kies wat jij mooi vindt!

Gramsgewicht

Van dezelfde papiersoort heb je meestal meerdere gramsgewichten. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een brochure laat drukken waarbij je een stevigere voorkant wilt. Daarnaast hoeven flyers bijvoorbeeld niet zo stevig te zijn als visitekaartjes. Briefpapier moet juist weer relatief licht van grammage zijn. 

Grammages zijn beschikbaar tussen de 90 grams en 400 grams. Wil je nog zwaarder? Dan is het ook mogelijk om te doubleren (meerdere vellen professioneel op elkaar plakken).

Welk papier is geschikt voor mijn drukwerk?

Om het beste idee te krijgen van de verschillende papiersoorten, ben je altijd welkom bij ons voor het bekijken van onze papierwaaier. De Digitale Drukker Eindhoven is gevestigd aan de Lodewijkstraat 40. Loop gewoon eens binnen, we zien je graag!

Heb je bij voorkeur telefonisch advies? Bel ons gerust, leg uit wat je gedrukt wilt hebben en dan geven wij je de diverse mogelijkheden. Samen komen we tot een mooi resultaat!

Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies