Spot-UV lak onder de loep: schitterend resultaat met een shiny effect!


Wat is Spot-UV?
Spot-UV is een dikke glanzende laklaag die aangebracht wordt op drukwerk om delen daarvan te accentueren. Spot-UV lak is verkrijgbaar in verschillende diktes, die worden aangegeven in ‘mu’.


Om op te vallen met je drukwerk zijn er verschillende manieren van afwerking mogelijk. Eerder vertelden we je al over foliedrukken en pregen. Nu zoomen we in op Spot-UV. Dat is een glanzende lak die je aanbrengt op bepaalde delen van je drukwerk. Je drukwerk krijgt hierdoor een extra luxe uitstraling en bovendien kun je spelen met bijzondere effecten. Benieuwd naar de mogelijkheden? In dit artikel helderen we ze voor je op.

Wat is Spot-UV lak? 

Spot-UV is een glanzende laklaag die aangebracht wordt op je drukwerk om bepaalde delen te accentueren. Denk hierbij aan een logo, een bepaald beeld of zelfs delen van een beeld. Spot lak komt het beste tot zijn recht op een matte ondergrond. Tevens wordt vaak aangeraden om je drukwerk (velvet) te lamineren. Dit zorgt voor een luxe resultaat.

Spot-UV lak is verkrijgbaar in verschillende diktes. Dit wordt aangegeven in ‘mu’. Het aantal mu slaat op de dikte van de transparante laklaag. 40mu is veelgebruikt en geeft een mooi effect, maar ook 20mu wordt vaak ingezet. De dikte die gebruikt wordt hangt af van wat er gespot wordt. Heb je bijvoorbeeld een kleine tekst op een visitekaartje? Dan is 20mu aan te raden, omdat anders de lak zo dik is dat de letters in elkaar overlopen. 

Hoe wordt Spot-UV aangebracht? 

Wanneer je drukwerk hebt dat je wil laten voorzien van Spot-UV dan lever je een drukgerede PDF aan met in een aparte laag het deel dat je wilt voorzien van Spot-UV. Dit deel voorzie je van een steunkleur. Weet je niet hoe je dit moet doen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag vooruit.

Vervolgens drukken we je drukwerk en voorzien we dit van velvet laminaat. Nu gaat het door de machine van Spot-UV. Deze wordt zo ingesteld dat het juiste deel gespot wordt. De Spot-UV lak wordt in de machine uitgehard.

Inspiratie voor het aanbrengen van Spot-UV lak

Met Spot-UV lak kun je accenten leggen op bepaalde delen van je drukwerk. Hierbij geven we je graag inspiratie: 

  • Spot-UV visitekaartjes: spot bijvoorbeeld je logo
  • Boots water na door met Spot-UV ‘waterdruppels’ aan te brengen
  • Spot-UV aanbrengen op een effen ondergrond zorgt ook voor een bijzonder effect. Hieronder een voorbeeld van onze Paper Sample Box waarbij we Spot-UV op een zwarte ondergrond hebben aangebracht in onze DDD logo vorm.

LEES OOK: Laat je inspireren door onze Paper Sample Box en Inspiration Box

Wil je meer weten over Spot-UV en een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op!

Vraag je vrijblijvende Spot-UV offerte aan.